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Antioxidant and antibacterial activity of extracts, fractions and isolated substances from the flowers of Acacia podalyriifolia A. Cunn. ex G. Don BJPS
Andrade,Cláudia Alexandra de; Carvalho,João Luiz de Souza; Cunico,Miriam Machado; Lordello,Ana Luísa Lacava; Higaskino,Carmen Etsuko Kataoka; Almeida,Siumara Costa da Cruz; Dias,Josiane de Fátima Gaspari; Kerber,Vitor Alberto; Miguel,Marilis Dallarmi; Miguel,Obdúlio Gomes.
The extracts and fractions from the flowers of A. podalyriifolia were analyzed previously for antibacterial activity using diffusion in disk, Antioxidant properties were evaluated by determining radical scavenging power (DPPH test) and total phenol content was measured (Folin method). The present study describes the in vitro antibacterial (determining minimum inhibitory concentration) and antioxidant activities (by thiobarbituric acid reactive species - TBARS method) for the ethanol extract, dichloromethane and ethyl acetate fractions and two flavanones (naringenin and 5-β-D-glycosyl-naringenin) isolated from the flowers of Acacia podalyriifolia A. Cunn. ex G. Don. The flavanones naringenin and 5-β-D-glycosyl-naringenin had not previously been obtained...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Acacia podalyriifolia/qualitative analysis; Acacia podalyriifolia/phytochemistry; Acacia podalyriifolia/antibacterial activity; Acacia podalyriifolia/antioxidant properties; Flavanones; 5-β-D-glycosyl-naringenin; Naringenin.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502010000400013
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Carotenoides bixina e norbixina extraídos do urucum (Bixa orellana L.) como antioxidantes em produtos cárneos Ciência Rural
Garcia,Carlos Eduardo Rocha; Bolognesi,Vinícius José; Dias,Josiane de Fátima Gaspari; Miguel,Obdúlio Gomes; Costa,Camila Klocker.
A oxidação lipídica é uma das principais alterações que acometem os derivados cárneos em razão da composição química rica em lipídios e íons ferro, utilização de processos térmicos e de moagem, além do frequente uso do cloreto de sódio, um reconhecido catalisador desta reação. Os antioxidantes são substâncias utilizadas para inibir ou retardar a rancidez oxidativa, porém, seu uso desperta a atenção de consumidores e agências reguladoras, quanto à segurança que acompanha o consumo de aditivos sintéticos. Este trabalho teve por objetivo avaliar o uso dos carotenoides bixina e norbixina como antioxidantes em produtos cárneos por meio da revisão de suas características químicas, métodos de obtenção, toxicidade e aplicações tecnológicas. Esses pigmentos são...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aditivo; Antioxidante natural; Carne; Corante; Pigmento; Rancidez; Oxidação.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000800029
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Chemical composition, antioxidant and biological activity of Ocotea bicolor Vattimo-Gil (LAURACEAE) essential oil BJPS
Damasceno,Carolina Sette Barbosa; Oliveira,Letícia Freire de; Szabo,Ellis Marina; Souza,Ângela Maria; Dias,Josiane Fatima Gaspari; Miguel,Marilis Dalarmi; Miguel,Obdúlio Gomes.
ABSTRACT The essential oil composition of the Ocotea bicolor, native plant of Brazil, was studied for the first time. The essential oil of the leaf was obtained by hydrodistillation and analyzed by GC/MS. The analytical procedure revealed a predominance of sesquiterpenes, δ-cadinene (7.39%), β-sesquiphellandrene (6.67%), β-elemene (5.41%) and α-cadinol (5,23%). The essential oil was submitted to brine shrimp toxicity evaluation, antioxidant and antibacterial tests. The antioxidant activity by the formation of phosphomolybdenum complex method presented positive results. The minimum inhibitory concentration (MIC) values were higher than 1000 μg/mL for the microorganisms tested. Toxicity activity revealed LC50 results of 40.10 (μg/mL), being toxic to the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ocotea bicolor/Oil essential/chemical composition; Lauraceae; Antioxidant activity; Biological activity.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502017000400615
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Composition of essential oil and allelopathic activity of aromatic water of Aster lanceolatus Willd: (Asteraceae) BJPS
Dias,Josiane de Fátima Gaspari; Miguel,Obdúlio Gomes; Miguel,Marilis Dallarmi.
The essential oil obtained from flowers of Aster lanceolatus was submitted the CG-MS and presented as result thirteen substances with largest concentration; among them, the caryophyllene oxide with the larger one. The aromatic water obtained during the extraction process of this essential oil was forwarded to allelopathic test, and demonstrated to be capable to inhibit the germination and growth of Lactuca sativa.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Essential oil; Aster lanceolatus; Caryuphyllene oxide; Aromatic water; Allelopathy.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502009000300012
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Efeito alelopático e toxicidade frente à Artemia salina Leach dos extatos do fruto de Euterpe edulis Martius Acta Botanica
Lima,Cristina Peitz de; Cunico,Miriam Machado; Trevisan,Roberta Rafaela; Philippsen,Andressa Frizzo; Miguel,Obdúlio Gomes; Miguel,Marilis Dallarmi.
Alelopatia é um processo envolvendo metabólitos secundários produzidos por plantas que infl uenciam o crescimento e desenvolvimento de sistemas agrícolas. Devido à toxicidade dos herbicidas sintéticos para o meio ambiente e para a saúde humana tem-se aumentado o interesse na exploração da alelopatia como uma alternativa para o controle de plantas daninhas. O presente trabalho avaliou efeito dos extratos dos frutos de Euterpe edulis Martius sobre o desenvolvimento de cipselas e plântulas de Lactuca sativa Linné, foram determinados o índice de velocidade de germinação, o crescimento da radícula e do hipocótilo. Para a avaliação da toxicidade dos extratos foi realizado o ensaio de toxicidade frente ao microcrustáceo Artemia salina Leach determinando-se a CL50...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alelopatia; Palmeira Juçara; Mata Atlântica; Toxicidade.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062011000200009
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